• 2019: Rijstvliesverkeersbord

OFN lanceert duurzaam verkeersbord

OFN heeft zin in de wereld van morgen, waarin de producten slimmer, diensten efficiënter zijn en de impact op de wereld lager is. Hier dragen we samen met opdrachtgevers en partners aan bij. We realiseren dit door continu innovatieve en duurzame producten en diensten van hoge kwaliteit te ontwikkelen of aan ons te binden.

Vanuit het oogpunt van kostenbesparing, duurzaamheid, esthetische- en technische aspecten wordt steeds vaker gezocht naar alternatieven voor het gebruik van traditionele bouwmaterialen (asfalt, beton, aluminium, etc.). De duurzaamheid van deze traditionele materialen is discutabel vanwege het hoge energieverbruik tijdens de productie en vanwege het gebruik van fossiele grondstoffen. Bio-composietmaterialen op basis van (bio-) thermoplasten zijn een interessant alternatief met veel perspectief. De bio-composietmaterialen en/of thermoplasten worden samengesteld uit (hout-/agro-)vezels en (bio-) thermoplastische harsen.

OFN brengt het Resysta verkeersbord op de markt. Het product is samengesteld uit rijstvliesjes (60%), steenzout (18%) en minerale olie (22%). Onafhankelijk onderzoek van Ingenieursbureau Sweco* toont aan dat het product zich in hoge mate onderscheid als een biocomposiet ten opzichte van vele biobased materialen met thermoharder lijmverbindingen zoals bamboe-laminaten. Door de lijmverbindingen kunnen deze producten niet gerecycled worden op productniveau. Thermoharders ontstaan door een chemische reactie en kunnen niet meer gesmolten en omgevormd worden. Het biobased Resysta verkeersbord van OFN kan worden gesmolten en vrijwel oneindig in een nieuwe vorm worden gegoten. Dit versterkt het circulaire karakter en maakt het mogelijk om verkeersborden opnieuw te gebruiken op hetzelfde productniveau. Met name het aandeel rijstvlies zorgt voor een positief effect op de CO2 footprint. Rijstvlies is een restproduct bij de verwerking van rijst. De verwerking vind plaats in het land van de bestemming en is daardoor lokaal aanwezig. Hierdoor is transport minimaal en worden bestaande restproducten nuttig toegepast.

Het rijstvlies komt vrij als een restproduct bij voedselproductie en daardoor niet bij aan extra landgebruik voor de productie van biobased materialen.

Kiezen voor Resysta verkeersborden betekent dus direct impact op de reductie van CO2 en daadkrachtig kiezen voor hergebruik en circulariteit. Een betere aansluiting op de doelstelling van de overheden rijk, provincie en gemeenten is er niet. De borden worden geleverd met een garantie van 80 jaar op het plaatmateriaal. Geen opzwelling, geen scheuring, geen versplintering en geen rotting.

Het complete pakket RVV bebording en bewegwijzering kan door OFN op Resysta materiaal worden geleverd. Vanzelfsprekend wordt gebruikt gemaakt van een gecertificeerde retroreflecterende folie.

Neem contact met ons op