• 2021 Blog: Duurzaam innoveren

SAMEN TRANSPARANT, DUURZAAM INNOVEREN IS SNELLER – EFFECTIEVER EN LEUKER

Onze ambitie is helder en simpel – OFN wil de openbare ruimte in Nederland zo duurzaam mogelijk inrichten. Het slagen van deze ambitie is niet eenvoudig. Maar goed, een wijs man vertelt me vaak: “Als het simpel is, doet iedereen het”. Dat gaat hier zeker op, onder andere omdat de markt van producten in de openbare ruimte groot is. Van verkeersborden tot geluidsschermen, van het bankje in het park tot een digitaal scherm. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van een van de vele producten in de openbare ruimte.

      “Als iets simpel is, doet iedereen het.”

Mijn vader heeft het bedrijf 20 jaar geleden opgericht, toen lag de focus op het inrichten van bus- en treinstations. Dat doen we nog steeds, maar inmiddels richten we steeds grotere delen van de buitenruimte in met duurzame producten. De afgelopen 20 jaar hebben we onszelf vaak de vragen gesteld, wat doe je als bedrijf wel en wat doe je niet? Kansen zijn er legio, maar je hebt maar beperkte capaciteit. Dus welke kansen pak je en welke laat je aan je voorbij gaan? Deze vragen blijven we stellen en dat brengt verandering teweeg

Samen innoveren

We willen als OFN impact maken in Nederland met onze grote missie, maar zijn daarnaast ook een MKB bedrijf met de beperkingen die daarbij horen. Vandaar dat we bewust gekozen hebben om de innovatie niet alleen, maar juist met andere partijen te doen. Sneller, effectiever, meer impact, meer kennis en – niet te vergeten – ook veel leuker.

Wat ik nog steeds vaak zie is dat bedrijven hun innovatie bij zich houden. Kauwend op dit geniale idee, om het vervolgens na jaren op de markt te brengen. Dit met het risico dat concurrenten je voorbij gaan, of dat jouw briljante idee toch niet aanslaat. Dat kan anders, en bij OFN doen we dat anders.

Ik geloof namelijk echt in open innovaties, samen met de klant, partners en kennisinstellingen. Een aanpak om vanuit een gezamenlijke missie tot de mooiste oplossing te komen. Dit begint met een vraagstuk, waar de klant een antwoord op zoekt. Zeker in de groeiende wereld van duurzame oplossingen, wil de klant geholpen worden met de best passende invulling. Door de klant direct bij de duurzame innovaties te betrekken, innoveer je dichtbij en met de bron.

Duurzaam netwerk

OFN zet in dit proces de partners direct aan tafel. Het duurzame netwerk van partners rondom OFN is groot en groeiende. We zien dit als een vriendenclub. Vanuit vertrouwen is het geen probleem je vrienden direct aan tafel te zetten bij je klant. Zolang je – net als bij je vrienden – wederzijds voldoende voor elkaar betekent. Zo heeft OFN onder andere het netwerk van klanten, de ervaring in de openbare ruimte en de kennis van duurzaamheid. Onze partners brengen dan weer vaak een innovatie of grondstof mee die past binnen de vraag van de klant.

Binnen onze innovatie aanpak schuift bovendien vaak een kennisinstelling aan. Deze kennisinstellingen verschillen enorm: van de kunstacademie, technische studies, tot bedrijfskundige opleidingen en adviesbureaus. Net wat het vraagstuk nodig heeft. Op dit moment zijn meer dan 30 studenten voor OFN aan de slag, met een grote diversiteit aan opdrachten. Dit tezamen levert snelheid op, simpelweg meer mankracht en meer kennis. Het is effectief en leidt tot bijzonder leuke en innovatieve trajecten.

Innovatie voor onderweg

Met deze aanpak hebben we in de afgelopen jaren als bedrijf met “slechts” 90 collega’s enkele tientallen duurzame innovaties gelanceerd. Zo zijn we een stapje dichterbij het verwezenlijken van onze missie: minimale impact op de wereld door duurzame disruptie van de openbare ruimte.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Twijfel dan vooral niet en neem contact met ons op. Wij gaan graag de samenwerking aan.

David Baars OFN
Neem contact met ons op