DuurzaamheidProjectenExpertisesTweedehandsOver onsContact

  Circulaire projecten op de Groene Lijn

  Mede mogelijk gemaakt door de LIFE subsidie van de Europese Commissie

  Buslijn 90 (Lisse - Leiden) is dé Groene Lijn van Arriva. Hier komen ideeën, kennis en technologieën op het gebied van duurzaamheid samen om vervolgens in de dagelijkse praktijk te testen. Zo wordt deze buslijn een praktisch en inspirerend voorbeeld van alles wat er mogelijk is. Vier circulaire projecten worden met behulp van de LIFE subsidie van het ‘Programme for the Environment and Climate Action’ van de Europese Commissie gerealiseerd. Samen met e2H2 en Autotrans gaan we, over een periode van drie jaar, circulariteit tot in de haarvaten van de Groene Lijn opnemen. Wat gaan we realiseren met behulp van de LIFE subsidie?

  Van elektrische bussen tot bushaltes van oesterschelpen

  Van diesel naar elektrisch

  Twee tien jaar oude diesel Volvo-bussen worden omgebouwd tot elektrische bussen. Met als resultaat: geen uitlaatgassen meer, een verlaging van CO2-uitstoot, stiller vervoer en een verlenging van de economische levensduur van de bussen met 3 tot 8 jaar.

  Opvang van microrubber van banden

  Bij de achterbanden van twee bussen worden apparaatjes geplaatst die rubberdeeltjes opvangen. Deze microdeeltjes laten los als gevolg van het slijtageproces van de banden. Het rubber wordt vervolgens verzameld en hergebruikt in gerecycleerde producten. Zoals nieuwe banden.

  Circulaire stoelbekleding

  Van restafval, zoals kleding en oude visnetten, wordt circulaire bekleding voor de passagiersstoelen gemaakt. Daarnaast worden de stoelen van zo min mogelijk losse componenten gemaakt om de levensduur te verlengen.

  Circulaire bushaltes, anders dan anders

  In Lisse, Noordwijk en Katwijk worden drie circulaire en opvallende bushaltes geplaatst. De bushaltes komen voort uit een samenwerking met de Koninklijke Academie voor de Beelden Kunsten.

  Bushalte de Kas in LisseBushalte de Kas in Lisse

  Deze toekomstige bushalte, die op de route naar de Keukenhof ligt, bestaat uit twee zones. Een meer traditionele wachtruimte en een serre. In de serre kunnen reizigers tussen de bloemen en kruiden wachten op de bus. De planten ruiken aangenaam, filteren de lucht en werken als natuurlijke isolatoren, waardoor de geluiden van de weg gedempt worden. De halte is gemaakt van onder andere resysta-balken (rijstvlieshulsjes) en gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd.

  Bushalte de Zeemeeuw in KatwijkBushalte de Zeemeeuw in Katwijk

  Voor de bushalte in Katwijk is een ontwerp gemaakt dat aansluit bij vuurtoren de Vuurbaak en het strand. Voor de zeemeeuw is het strand een plek om pauze te nemen en vervolgens door te reizen. Dat geldt ook voor bushalte de Zeemeeuw. De hoofdstructuur van de halte is gemaakt van onder andere resysta-balken en gehard glas. In de stoeptegels zijn half vermalen oesterschelpen uit de plaatselijke visindustrie verwerkt.

  Bushalte in NoordwijkBushalte in Noordwijk

  Noordwijk wordt gekenmerkt door lange stranden en duinen. Om aan te sluiten bij de natuur is gekozen om een halte te maken van natuurlijke kleuren en materialen zoals kartonnen kokers die met elkaar worden verbonden door Accoya hout. Dit gemodificeerde hout heeft een levensduur van minimaal 60 jaar en is volledig recyclebaar.

  Andere duurzame projecten op de Groene Lijn

  Lees op de website van de Groene Lijn over andere, lopende en al gerealiseerde, projecten die met andere partners worden opgepakt.

  Lees meer over de circulaire projecten op de Groene Lijn die met behulp van de LIFE subsidie van de Europese Commissie worden gerealiseerd over een periode van drie jaar.

  Kenmerken

  Klant

  Arriva Nederland

  Plaats

  Lisse, Katwijk en Noordwijk

  Oplevering

  Mei 2023

  Expertises

  • Beschutting
  • Beleving

  Meerwaarden

  • Ontwikkeling

  • Projectmanagement

  • Productlevering

  • Assemblage

  • Installatie

  Impressies

  Benieuwd naar dit project? Hieronder vind je impressies van het proces en/of het eindresultaat.

  Gerelateerd

  Meer projecten

  Nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je enkele relevante projecten, die aansluiten op het project dat je zojuist hebt bekeken. Zo krijg je een goed beeld van wat wij allemaal voor je kunnen betekenen.

  Innovatie voor onderweg

  Wil je meer informatie, een offerte ontvangen of een vrijblijvend adviesgesprek? Neem dan contact met ons op

  info@ofn.nl+31(0) 344 576 677Route plannen

  © 2022 OFN, De Ooyen 25, 4191 PB Geldermalsen

  Werken bij OFN? 🖐Bekijk vacatures