English | French | Spanish | Deutch

Wat een prestatie!

OFN heeft het hoogste niveau van de CO2 prestatieladder gehaald, niveau 5. Er wordt gecarpoold en kritisch naar de leveranciers gekeken. Een resultaat waar OFN trots op mag zijn. En ze hebben de smaak te pakken! Nog dagelijks worden er aanpassingen gedaan om het milieu te sparen.

Sinds 2011 doet OFN mee met de CO2 prestatieladder. Opgezet door ProRail om bedrijven te stimuleren CO2 bewust te handelen. Hoe hoger het behaalde niveau, hoe meer voordeel ze bij aanbestedingen ontvangen. Keuringsinstantie Kiwa beoordeelt deelnemers op vier onderwerpen; inzicht, reductie, transparantie en initiatieven.

Carpoolen in schone auto
OFN mocht instappen op niveau 3. Hierbij wordt van een organisatie verlangd dat ze goed naar haar eigen bedrijfsvoering en CO2 uitstoot kijkt. Een half jaar later heeft OFN bij Kiwa een tweede audit aangevraagd. David, operationeel manager van OFN: “Er is in die zes maanden veel veranderd. We hebben onder andere oude auto’s vroegtijdig vervangen en zijn begonnen met carpoolen. We dachten dat we klaar waren voor de volgende stap.” Kiwa stemde toe.

Kernwaarde
En nu, een jaar later, heeft OFN het hoogste niveau van de prestatieladder, niveau 5, weten te behalen. David is erg blij: “Duurzaamheid is al lange tijd een belangrijke kernwaarde van OFN. Het financiële voordeel dat ProRail biedt is natuurlijk een goede trigger geweest. Maar ik merk nu dat het binnen OFN ook echt is gaan leven. Iedereen wordt steeds bewuster en daarmee enthousiaster om zich in te zetten voor het milieu.”

Bewuste branche
En dit geldt niet alleen intern. Bij niveau 4 en 5 wordt er van de deelnemende bedrijven verwacht dat ze actief naar buiten treden. Zo moeten ze van alle leveranciers weten wat hun CO2 uitstoot is. “Het is echt een keteneffect. Wij checken de status van onze leveranciers en krijgen zelf ook steeds vaker de vraag terug. Bewustzijn binnen de hele branche. Geweldig om te zien.”

Battle begins
Met het behalen van ‘niveau 5’ rust OFN niet op zijn lauweren. Integendeel. Intern is inmiddels de ‘CO2 battle’ van start gegaan. Een wedstrijd onder medewerkers waar gekeken wordt naar ieders individuele besparingen en initiatieven. Een mooie prijs wacht op de winnaar. Een van de medewerkers die actief mee doet is Alexander. ”Het hele team wordt zo gestimuleerd om mee te denken. De prijs is een leuke stimulans, maar uiteindelijk gaat het iedereen om het milieu.” De winnaar wordt binnenkort door een onafhankelijke jury bekend gemaakt.

OFS
De CO2 prestatieladder en de CO2 Battle worden gedaan in totale samenwerking met OFS, Outdoor Furniture Services, die de onderhoud en montage van OV-meubilair verzorgt. Zie voor meer informatie over OFS www.ofs-services.nl.