English | French | Spanish | Deutch

Rotterdam gaat scheiden

“Het is goed te zien dat ook op stations gewerkt wordt aan het scheiden van afval verzamelen. De mensen nemen deze trend mee van huis naar buiten. Ik zie steeds meer mensen die graag mee willen werken aan een kleinere afvalberg!”

Papier en Restafval
Projectleider Sean Buitenhuis heeft de plaatsing van alle gescheiden afvalbakken op het eerste pilotstation geleid. “ProRail heeft ons de opdracht gegund om de gescheiden afvalbakken voor papier en restafval op station Rotterdam Centraal te plaatsen. Deze afvalbakken zijn voorzien van stickers met instructies in opvallende kleuren en symbolen, zodat het afval scheiden duidelijk zichtbaar is voor de reiziger.”

Green Deal
De hoeveelheid afval die op treinstations wordt weggegooid, moet in 2020 met een kwart omlaag. Driekwart van het afval moet bovendien op termijn worden gerecycled. De NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben daar afspraken over gemaakt. Doel van deze overeenkomst is de hoeveelheid afval in stations en treinen te beperken en het afval dat toch ontstaat via afvalscheiding in te zamelen en recycling te bevorderen. Op maandag 23 februari ondertekenden staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, directeur Michiel van Roozendaal van NS-dochter NedTrain en president-directeur a.i. Patrick Buck van ProRail de ‘Green Deal afvalreductie en -recycling op treinstations en in treinen’. “Het is even wennen voor treinreizigers: je oude krant gooi je straks in de papierbak en de lege koffiebeker bij het restafval. Daar zit immers een plastic laagje in”, licht staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu toe.

PR-momentje
“De foto met mevrouw Mansveld en de heren Van Roozendaal en Buck zorgt wel voor een mooi PR-moment van de afvalbakken die wij met onze partner Epsilon op Rotterdam Centraal hebben gerealiseerd,” laat Sean met trots weten. “En we gaan nog meer stations doen die meelopen in de pilot. In Breda zijn we nu al bezig en Arnhem Centraal voorzien we in juni van de afvalbakken die geschikt zijn voor gescheiden afval verzamelen. En gezien de tendens van het scheiden van afval in openbare ruimtes, hoop ik dat we de komende jaren meer afvalbakken met onze partner gaan plaatsen!”

bron: ministerie van IenM/foto: Bart van Vliet