English | French | Spanish | Deutch

Met alle winden mee

Een Oer-Hollandse polderlandschap, met de typische klassieke bouwstijlen, uitgestrekte landschappen en natuurlijk de wind. Dat is Dronten. En juist die wind was de inspiratie voor het ontwerp van de nieuwe abri voor het busstation. 

De wind brengt alles in beweging in het Flevolandse Dronten. Van het korte gras tot de kleding aan de waslijn. Deze beweging, deze wind is de inspiratie geweest voor het ontwerp van de nieuwe abri voor het busstation. Koert, de projectleider van OFN: “De gemeente Dronten wilde een abri met een heel eigen uitstraling die past bij het vrije en ruimtelijke imago van Dronten.

Lint
Voor deze unieke opdracht ging OFN een samenwerking aan met ontwerpbureau Fabrique Public Design uit Delft, waar ze eerder, met goed resultaat, mee hebben samengewerkt. Het uiteindelijke ontwerp weerspiegelt een lint dat uit de grond komt, een stukje met de wind mee waait, om vervolgens weer in de grond te verdwijnen.

Grijs paradijs
Het busstation ligt buiten het centrum  en is onderdeel van het  nieuwe stationsplein. Het is een enorm plein. De omgeving bevat veel grijstinten. Koert: “Een standaard abri zou in het niet vallen.“ Daarom mocht er van de gemeente wel wat bijzonders en kleurrijks komen. De gebruikte kleuren verwijzen naar de diverse buslijnen.

Exotisch
Niet alleen de uitstraling is alles behalve standaard, ook de gebruikte materialen, zoals het Braziliaanse hardhout Angelim da Campina, verwerkt in de banken. Koert: ”Al die exotische materialen maakte het wel een uitdagend project. De materialen waren zowel voor het ontwerpbureau als voor ons nieuw. Je weet nooit hoe het in de praktijk gaat uitpakken. Fantastisch om te doen. Er is zoveel meer mogelijk! En het geeft echt een  meerwaarde aan de uitstraling van het gebied.”

Mening
Alhoewel de oplevering later was dan gepland, is de gemeente erg tevreden met het eindresultaat. De heer Boekhout: “Het was geen makkelijk project, omdat we voor een niet bestaand product hebben gekozen. Maar de samenwerking met OFN is in goede harmonie verlopen. We zijn heel blij met het eindresultaat. Het plein met de abri’s als een van de blikvangers, is nu echt het visitekaartje van Dronten. De meeste reacties zijn positief. Meestal vinden mensen het óf heel mooi óf helemaal niks. Dat is juist leuk aan zo’n project, mensen hebben er een mening over.”

Vakwerk
Het binnenwerk is gemaakt in samenwerking met Trespa. Wat betreft de heer Kroeze, geveladviseur bij Trespa, blijft het niet bij dit project: “Ik complimenteer OFN met de kwaliteit waarmee de abri’s, en in het bijzonder onze panelen, zijn gemonteerd. Echt vakwerk.”

Voor meer informatie: www.ofn.nl / 0344 57 66 77.