English | French | Spanish | Deutch

Imposant veilige blikvanger

Imposant, veilig en comfortabel. De onlangs opgeleverde overkapping van de tramhalte op het Jaarbeursbeursplein voldoet aan alle drie. De enige tramlijn in Utrecht verdient een eigen uitstraling, vond het bestuur. OFN maakte deze wens werkelijkheid.

De overkapping van de tramhalte op het Jaarbeursbeursplein is een uniek ontwerp. De constructie is uitsluitend van staal en glas, met royale LED verlichting. Door de ontstane transparantie is hij niet alleen mooi om te zien, ook erg veilig en comfortabel. Precies zoals Bestuur Regio Utrecht had gewenst. René Bubberman van ontwerpbureau Fabrique, die het ontwerp heeft gemaakt: “De BRU wilde een eigen gezicht geven aan de tramhalte. Het mocht allemaal wat groter, zodat het meer het gevoel van een station dan van een bushalte zou krijgen. Het was een leuke opdracht, waarin we veel vrijheid hebben gekregen.”

Moderne gemakken
De kap is 5 meter breed, 25 meter lang en volledig van glas. Ook zijn de twee grote landmarks, de gele borden met de aanduiding tram, speciaal ontworpen. Ze passen bij de geheel eigen uitstraling van de tram en zijn gebruiksvriendelijk, omdat mensen zo direct zien waar ze de tramhalte kunnen vinden. Dit geldt ook voor de DRIS (digitale reisinformatie systemen) waarop naast de tramtijden ook de treintijden van het nabij gelegen Utrecht Centraal vermeld zijn.

Fundering
Niet alleen het resultaat is uniek, ook de plaatsing was dat. Het Jaarbeursplein is omringd door oude gebouwen. Daarom was trillingsvrij funderen een noodzaak om beschadigingen aan de panden te voorkomen. Schroef-injectie-palen boden uitkomst.

Verder op weg
Op dit moment is het Jaarbeursbeursplein de eindhalte. Dit zal binnenkort veranderen, want de tramlijn zal over enige tijd worden doorgetrokken naar de Uithof, waardoor het een tussenhalte wordt. Ook hier is bij het ontwerp van de overkapping rekening mee gehouden. De constructie van de abri is zo ontworpen dat hij ook enkelzijdig uitgevoerd kan worden en daarmee pasklaar te maken is voor elk soort halte.