English | French | Spanish | Deutch

Emmen op de schop

Er is de laatste maanden zichtbaar druk gewerkt aan de Centrumvernieuwing in Emmen. Niet alleen de bouw van het multifunctionele theater in het dierenpark en de opening in 2016 van de WILDLANDS Adventure Zoo zorgen voor de nodige opschudding van het centrum, ook de Boulevards Noord en Zuid zijn op de schop genomen.

Eén grote familie
“Toen we in mei vorig jaar gebeld werden, liet Emmen weten dat ze zeer gecharmeerd waren van onze abri’s in Dronten!” vertelt Koert Bregt, projectleider bij OFN. “Aangezien de Hondsrugweg in het centrum bijna een volledige metamorfose heeft ondergaan door de aanleg van de tunnel en de verplaatsing van het Noorderdierenpark, vond de gemeente de standaardabri’s niet meer bij het straatbeeld passen. Daarom wilde Emmen graag dat wij een voorstel deden voor het ontwerp, en ook de productie en levering van een viertal abri’s aan de Boulevards.”
“Eén van de eisen was, dat het uiterlijk van de abri ‘familie’ moest zijn van de ‘hubs’ die op de loop- en fietsroute van de Boulevards komen. Deze hubs zijn overkappingen in een organische vorm die op enkele knooppunten op de route worden geplaatst. Hier is ruimte voor informatievoorziening of even een plek om te schuilen als het regent. Met deze gegevens zijn we met industrieel ontwerper Marcel Vroom aan de slag gegaan om een geheel nieuwe abri voor Emmen te ontwikkelen!”

Minder braafjes
Het finale-ontwerp, één van de drie ontwerpen die er in september gepresenteerd werden, was aanvankelijk nog wat braafjes. “Het uiteindelijke ontwerp is nóg spannender geworden,” aldus Koert. In het dak zit een glazen segment met hetzelfde formaat als de inwendige oppervlakte van de abri zelf, waardoor samen met de grote glazen achterwanden, heel veel transparantie ontstaat. De fraaie details van de blauwe led-verlichting in het dak passen helemaal bij die van de Hondsrugtunnel. Met de verlichte haltenaamborden en het dubbelzijdig infopaneel hoort het ontwerp helemaal bij het vernieuwde stadscentrum. “Het was dan ook een groot plezier en uitdaging toen we afgelopen november de opdracht voor productie én plaatsing mochten ontvangen.”

Sterk staaltje werk
“Wel enerverend om een abri vanaf de tekentafel te produceren en te gaan plaatsten,” laat Koert met enige trots weten. “Er is immers geen model van gemaakt dus blijft het tot het laatste moment spannend of alles wat er op papier is getekend, ook werkelijk klopt!” Met Vrijenban Beton uit Delft was het goed samenwerken en ook IHC Studio Metalix uit Kinderdijk wist het vertrouwen van Koert te winnen door de perfecte constructie van het dak en de precisie van het coaten ervan. Het dubbel gevormd dak is opgebouwd uit staalplaat, vier millimeter dik met een inwendige ribben-structuur van hetzelfde materiaal. Na het plasma-snijden en het vormen van de dak-segmenten zijn ze gelast op een frame, dat het kader vormt voor het glas in het ‘open’ dak. Daarna is het dak-element gestraald en voorzien van een drie-laags coatingsysteem. Iets wat in de scheepsbouw ook wordt toegepast. “En ja, het is dan een mooi gezicht wanneer je een 1800 kilo wegend stalen dak door de lucht ziet gaan en op de millimeter nauwkeurig landt op de betonnen staanders die nog niet eerder in aanraking met elkaar waren geweest! In twee weken tijd hebben we vier heel bijzondere abri’s neergezet. Een plaatje waar Emmen best trots op mag zijn! Een sterk staaltje, zeg maar!”