English | French | Spanish | Deutch

Duurzame Abora Slim

OFN presenteert met trots haar nieuwste uitbreiding: de Abora Slim!

Uit onze behoefte om een wachtruimte te maken die minder van ons milieu vergt en tóch perfect bij de Abora lijn past, is de Abora Slim geboren. Een slimme abri in zowel materiaalgebruik als in ontwerp. Immers, het ontwerp van de Abora abri’s en fietsoverkappingen is door de jaren heen buitengewoon geslaagd gebleken en siert inmiddels op functionele wijze zo’n 2000 halteplaatsen in Nederland.

Minder Economisch Verantwoord Inschrijven
Steeds meer Gemeentes en Provincies stellen, al dan niet in aanbestedingen, dat niet alleen het Economisch Verantwoord Inschrijven leidend is voor een gunnen van een opdracht. Hun verantwoordelijkheid om ook het verminderen van de belasting van het milieu terug te zien in de aanschaf van producten en diensten, zien we gelukkig toenemen. Eind 2017 kozen dan ook meerdere gemeentes voor onze ‘Abora Slim’. Eén van die gemeentes is Katwijk. Hier staan in 5 kernen aan de kust inmiddels 60 ‘Abora Slim’ bushokjes.

Voorlopen in circulaire productie
“OFN vindt het een noodzaak meer en meer rekening te houden met de belasting van het milieu. In onze overall bedrijfsvoering en zeker ook in het ontwerpen en doorontwikkelen van onze producten. Daarom hebben we de ‘Abora Slim’ gemaakt.
Slim, het Engelse woord voor slank, omdat de abri lichter is doordat het dak een smaller profiel heeft. We besparen nu een derde van het gewicht van een conventionele Abora-abri aan aluminium. Ook plaatsen we het dak rechtstreeks op de staanders zodat er minder bevestigingsmateriaal nodig is wat ook de bewerkelijkheid van de productie van de wachtruimtes weer ten goede komt. Bovendien kunnen we, doordat elementen van de nieuwe ‘Abora Slim’ en de andere Abora abri’s onderling uitwisselbaar zijn, eenvoudig gebruik maken van tweedehands onderdelen tijdens schadeherstel. Al met al een behoorlijke besparing op grondstoffen en dus op de belasting van de aarde.”

Abora Slim
De naam van de abri is ook gekozen omdat de toepassing van de materiaal van de abri en het bankje duurzaam is. Zo is de zitting van de bank van duurzaam FSC hout en alle profielen uit recyclebaar aluminium. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de ‘Abora Slim’ vooruit loopt op wat de overheid stelt om in 2050 de productie van producten in Nederland energie- en grondstofneutraal te laten zijn.

De weg die OFN samen met producenten en relaties heeft ingeslagen om een positieve bijdrage te leveren in de circulaire economie, zal in de toekomst alleen maar verbreden. Met diverse partijen zijn inmiddels vruchtbare samenwerkingsverbanden tot stand gebracht en hebben we op het gebied van reductie op energieverbruik en CO2 uitstoot al grote successen geboekt. OFN is ook doordrongen van het feit dat er nog meer mogelijk is op het gebied van het terugdringen van het grondstofgebruik en nodigt graag nieuwe partijen uit samen stappen te nemen op de route naar een milieubewuste toekomst.